top of page
  • Writer's picturerezidencija

Brankica Radić, nova gošća na Svački

Updated: Apr 26, 2023Od 23. travnja do 7, svibnja naša gošća na Svački je prevoditeljica i pjesnikinja Brankica Radić (Split, 1969.). Brankica je studirala francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Studij francuske književnosti nastavlja na Sorboni u Parizu, gdje upisuje l’École Supérieure d’Interprètes et de Traducteurs (Viša škola za prevoditelje). Živi i radi u Parizu. Urednica je u nakladničkoj kući Éditions de la Villette, pri Višoj arhitektonskoj školi Paris – la Villette, priprema i objavljuje knjige iz arhitekture, urbanizma i pejzažne arhitekture. Prevodi hrvatske i francuske autore, uglavnom suvremene pjesnike, i redovito surađuje s književnim časopisima i festivalima u Hrvatskoj i Francuskoj. Njezina poezija objavljivana je u časopisima. Naklada MeandarMedia objavila je njezinu samostalnu zbirku poezije Crvena 2022. S Jean de Breynom, Martinom Kramer i Vandom Mikšić urednica je biblioteke Domaine croate / Poésie, francuske nakladničke kuće l’Ollave, koja promovira suvremenu hrvatsku poeziju u Francuskoj. Na francuski je prevela djela Nikole Šopa, Hrvoja Pejakovića, Vande Mikšić, Branka Čegeca, Gordane Benić, Miroslava Mićanovića, Zvonimira Mrkonjića i drugih.


Tijekom svog boravka u Zagrebu Brankica će prevoditi poeziju Igora Zidića za francusku izdavačku kuću Ollave. Vanda Mikšić prevodit će pak izbor pjesama iz njezine zbirke Crvena na francuski.


Brankicu možete upoznati 27. travnja i 2. svibnja u zagrebačkoj Kinoteci i Medijateci Francuskog Instituta.


POEZIJA U DRUGOM FILMU

Vrijeme: 27. travnja 2023., u 19 sati

Mjesto: Kinoteka Bar, Kordunska 1

Sudjeluju: Brankica Radić i Vanda Mikšić

Vodi: Sanja Baković


LIS-MOI TOUT!: BRANKICA RADIĆ I JEAN-MARIE LACLAVETINE

Vrijeme: 2. svibnja 2023., u 17.30 sati

Mjesto: Medijateka Francuskog Instituta, Preradovićeva 5

Vodi: Ursula BurgerRezidencijalni boravak Brankice Radić u Zagrebu omogućili su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Francuski Institut u Zagrebu

134 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page