top of page
  • Writer's picturerezidencija

Razgovor o pisanju i prevođenju dramskih tekstova

Petak, 5. srpnja 2024. u 14 sati, Knjižnica Goethe-Instituta u Zagrebu

Susret prevoditeljice Ivanke Apostolove Baskar i dramskih autora Anite Čeko, Filipa Jurjevića i Ivane Vuković


S gošćom DHKP-ove rezidencije Ivankom Apostolovom Baskar, makedonskom književnom prevoditeljicom, redateljicom, vizualnom dramaturginjom, ukratko osobom koja kazalište poznaje iznutra, i dramskim autorima Anitom Čeko, Ivanom Vuković i Filipom Jurjevićem razgovarat ćemo o pisanju i prevođenju dramskih tekstova, o iskustvima mladih kazališnih autora u Hrvatskoj i Makedoniji, nezavisnoj kazališnoj sceni, društvu i kazalištu danas i sada…


Dramski tekstovi koje Ivanka Apostolova Baskar upravo prevodi, Daleko je Kandahar Anite Čeko, Možeš biti sve što želiš Ivane Vuković i Kuća Filipa Jurjevića, nastali su 2021. godine u okviru međunarodnog projekta Goethe-Instituta New Stages Southeast, koji podupire dramsko stvaralaštvo i spaja mlade autore i kazalištarce iz jugoistočne Europe i Njemačke, pa i ovaj susret organiziramo u suradnji s Goethe-Institutom Hrvatska.Anita Čeko (Zadar, 1987.) odrastala je u Splitu, živi i radi u Zagrebu gdje je magistrirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti i psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao scenaristica, dramaturginja, psihologinja i filmska autorica. Od dramskih tekstova izdvajaju se Nenad X (2017.) i Nasukani (2018.). Za dramski tekst Daleko je Kandahar nagrađena je trećom Nagradom Marin Držić za 2021. godinu te nagradom na Eurodramovom natječaju u 2021. za originalni dramski tekst. Scenaristica je nagrađivanog kratkog filma Stepska lisica (2018) i kratkog fima Lara (2011). U Kinoklubu Zagreb snima autorske filmove među kojima višestruko nagrađivani dokumentarno-eksperimentalni Jabuka, tri dvopeka, jogurt (2019) i dokumentarni Blizina (2019). Članica je Kinokluba Zagreb i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).

 

Ivana Vuković (Split, 1992.) magistrica je dramaturgije i apsolventica komparativne književnosti, Piše za kazalište, film i televiziju, surađuje kao autorica i dramaturginja na filmskim i kazališnim projektima. Radi na produkcijama ZKM-a, Montažstroja, KMD Dubrovnik, GKL Split, PlayDrame, HNK Split, Teatra&TD, Kufera i KunstTeatra. Godine 2019. nagrađena je Trećom nagradom ''Marin Držić'' za tekst 55 kvadrata.  Za dramatizaciju romana Lažeš, Melita dobiva nagradu Mali Marulić 2020. godine, a 2021. za Miša u toću nagradu Mira Muhoberac za izvorni dramski tekst. Drame su joj izvođene i kao radio-drame u dramskom programu Hrvatskog radija. Koscenaristica je dokumentarnog filma Nun of Your Business u režiji i produkciji Ivane Marinić Kragić i Marinis Medie, dobitnika nagrade publike na ZagrebDoxu 2020. Dramaturginja je na višestruko nagrađivanom dokumentarnom filmu O jednoj mladosti Ivana Ramljaka (ADU, 2020). Članica je i predsjednica SPID-a.

 

Filip Jurjević (Zadar, 1994.), diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Surađuje kao dramaturg na projektima Kazališta lutaka Zadar, Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, HNK Zagreb, Kazališta Trešnja, Teatra Fort Forno, Kazališta Virovitica, Satiričkog kazališta Kerempuh i brojnih drugih. Piše za film i televiziju. Član je Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).

28 views0 comments

Yorumlar


bottom of page