top of page
  • Writer's picturerezidencija

Zapisi sa Svačke - Luisa Fernanda Garrido Ramos i Tihomir Pištelek

Updated: Sep 27, 2023Boravak, početkom rujna, u DHKP-ovoj rezidenciji bio je doista sjajno iskustvo. Jedan od razloga je i sam položaj rezidencije koja rezidentima omogućava da razgledaju pješice centar grada, uživaju u njegovim parkovima, trgovima, ulicama, urone u zagrebačku postljetnu vrevu i, samo koju minutu kasnije, povuku se u mir i udobnost tog lijepog starogradskog stana koji raspolaže svime što je potrebno da bi se prevoditelj-rezident mogao usredotočiti na posao koji ga je tamo doveo.


Povod dolaska u Zagreb Luise Fernande Garrido i mene bio je projekt pod nazivom „Prevođenje Mediterana“. Susret je bio osmišljen kako bi dvoje pisaca razgovaralo, face to face, s prevoditeljima na šest europskih jezika o izazovima i mogućnostima prevođenja pojedinih dijelova njihovih novoobjavljenih knjiga. U našem slučaju bila su to dva velika imena suvremene hrvatske književnosti: Olja Savičević Ivančević, s romanom Ljeta s Marijom i Robert Perišić, s romanom Brod za Issu. Radionica je trajala pet dana i bila pun pogodak. Sudionicima nije samo dala priliku da raspravljaju i razmišljaju o značenjima i njihovom prijevodu na druge jezike, u druge kulture, već i da dobiju bolji uvid u to što navodi autore na donošenje određenih odluka, upotrebu ili izbjegavanje konkretnih riječi, fraza, konstrukcija, itd. Pitanja s kojima se mi, prevoditelji, svakodnevno susrećemo, pa nam ti odgovori olakšavaju prevodilački rad. Nadalje nam je bila izuzetno korisna i razmjena mišljenja s kolegama iz drugih zemalja; mogućnost usporedbe kako se nedoumice i poteškoće rješavaju na drugim jezicima, kojim jezičnim sredstvima raspolaže svaki od nas u tim slučajevima. Bila je to obogaćujuća vježba koja utječe na konačnu verziju prijevoda. Zbog svega toga nam se ovakvi susreti čine tako važnim.Također ne želimo zaboraviti trenutke opuštanja, kratke predahe u obližnjim restorančićima, kad bismo prestali raspravljati o lingvističkim nedoumicama i razgovarali o situaciji prevoditeljske profesije u drugim zemljama ili razmjenjivali anegdote, šale, pa čak i podijelili tanjur ukusnog variva od mahuna između pisca i prevoditelja, pokazujući koliko su njihovi odnosi neraskidivi.

Na kraju bismo se još jednom htjeli zahvaliti DHKP-u i neumornim voditeljima ovog projekta Ursuli Burger i Deanu Trdaku na gostoprimstvu i strpljenju, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Hrvatskom P.E.N. centru na podršci, sjajnom Seidu i Frakturi koji su nam pružili mogućnost da budemo dio programa Festivala svjetske književnosti, s cijelim nizom glasovitih pisaca, te da prisustvujemo uistinu duhovitom „okršaju“ Miljenka Jergovića s Georgijem Gospodinovim. I, last but not least, Eriki, dobrom duhu rezidencije, koja nam je, tijekom naših jutarnjih čavrljanja o aktualnoj zagrebačkoj zbilji, bar na kratko dala osjećaj da smo opet dio grada na Savi.
83 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page