top of page
  • Writer's picturerezidencija

Zapisi sa Svačke VII: Olivierov recept za prevođenje

Updated: May 27


Photo by Željka SomunNakon trotjednog boravka u DHKP-ovoj rezidenciji tijekom kojeg je sudjelovao u okruglom stolu u Francuskom Institutu, gostovao u nastavi Vande Mikšić na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te oplemenio dvije seanse francuskog Translaba, Olivier nam je ostavio i ovu dražesnu slasticu - svoj recept za (spokojnije) prevođenje!


Recept za prevođenje


U normalnim okolnostima prevodilac ne vidi mnogo danjeg svjetla. Prikucan je za svoj stolac, računalo, rječnike. Dok sjedi, prijete mu raznorazne stupice: neočekivana igra riječi u zakutku stranice, prešućeni citat, fraza bez ekvivalenta, nejasna formulacija. Valja mu neprestano biti na oprezu. Ne žuriti. Ne bježati. Ne upadati u paniku. Biti snažan.

Njegov prijatelj je čokolada. Teobromin i magnezij stimuliraju i reguliraju njegov živčani sustav, osnažuju učinak serotonina poznatog po ulozi koju igra kod stresa, tjeskobe i depresije koji mu prijete. Prevodilac bi je rado konzumirao u svako doba noći i dana, u svim oblicima: crnu, bijelu, s lješnjacima, rižom, kandiranim voćem. U tabli, u mousseu, u sladoledu i sorbetu. Ormari i hladnjak pune mu se istom brzinom kojom se i prazne.

Samim time iz prikrajka mu prijeti i jedna druga opasnost. Ne vodi li računa, kolesterol, dijabetes, povišeni tlak, gojaznost, srčani udar mogli bi ga pokositi i ugroziti mu šanse da nestrpljivom izdavaču na vrijeme preda tekst.


Pa evo, dakle, recepta za kolač od čokolade bez maslaca, s povrćem i gotovo bez brašna (za one koje bi mogla dokrajčiti alergija na gluten).Moelleux od čokolade s bundevom


Sastojci


200g čokolade za kuhanje

200 do 250g hokaido tikve, muškatne bundeve ili kuhanog batata

80g (maximum!) nerafiniranog šećera

1 vrećica vanilin šećera

3 jaja

40g mljevenih badema

40g ribanog kokosa

20g brašna

1 prstohvat soli

1 vrećica praška za pecivo


Priprema


Skuhajte i izmiksajte bundevu.

U zdjelici pjenasto izmutite jaja, šećer i vanilin šećer.

Istopite čokoladu (ovisno o trenutnoj želji, osobno u čokoladu dodam i malo nekog alkoholnog pića)

U smjesu s jajima dodajte pire od bundeve, a zatim i otopljenu čokoladu.

Dodajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, mljevene bademe i kokosov orah.

Izlijte u kalup za kolače i pecite u pećnici na 180˚ C, 25 minuta.

Ostavite da se hladi tijekom dvije ili tri kartice.


Photo by Željka Somun

168 views0 comments

Comments


bottom of page