Zapisi sa Svačke VII: Olivierov recept za prevođenje
- rezidencija
- Oct 26, 2022
- 2 min read
Updated: May 27, 2024

Photo by Željka Somun
Nakon trotjednog boravka u DHKP-ovoj rezidenciji tijekom kojeg je sudjelovao u okruglom stolu u Francuskom Institutu, gostovao u nastavi Vande Mikšić na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te oplemenio dvije seanse francuskog Translaba, Olivier nam je ostavio i ovu dražesnu slasticu - svoj recept za (spokojnije) prevođenje!
Recept za prevođenje
U normalnim okolnostima prevodilac ne vidi mnogo danjeg svjetla. Prikucan je za svoj stolac, računalo, rječnike. Dok sjedi, prijete mu raznorazne stupice: neočekivana igra riječi u zakutku stranice, prešućeni citat, fraza bez ekvivalenta, nejasna formulacija. Valja mu neprestano biti na oprezu. Ne žuriti. Ne bježati. Ne upadati u paniku. Biti snažan.
Njegov prijatelj je čokolada. Teobromin i magnezij stimuliraju i reguliraju njegov živčani sustav, osnažuju učinak serotonina poznatog po ulozi koju igra kod stresa, tjeskobe i depresije koji mu prijete. Prevodilac bi je rado konzumirao u svako doba noći i dana, u svim oblicima: crnu, bijelu, s lješnjacima, rižom, kandiranim voćem. U tabli, u mousseu, u sladoledu i sorbetu. Ormari i hladnjak pune mu se istom brzinom kojom se i prazne.
Samim time iz prikrajka mu prijeti i jedna druga opasnost. Ne vodi li računa, kolesterol, dijabetes, povišeni tlak, gojaznost, srčani udar mogli bi ga pokositi i ugroziti mu šanse da nestrpljivom izdavaču na vrijeme preda tekst.
Pa evo, dakle, recepta za kolač od čokolade bez maslaca, s povrćem i gotovo bez brašna (za one koje bi mogla dokrajčiti alergija na gluten).
Moelleux od čokolade s bundevom
Sastojci
200g čokolade za kuhanje
200 do 250g hokaido tikve, muškatne bundeve ili kuhanog batata
80g (maximum!) nerafiniranog šećera
1 vrećica vanilin šećera
3 jaja
40g mljevenih badema
40g ribanog kokosa
20g brašna
1 prstohvat soli
1 vrećica praška za pecivo
Priprema
Skuhajte i izmiksajte bundevu.
U zdjelici pjenasto izmutite jaja, šećer i vanilin šećer.
Istopite čokoladu (ovisno o trenutnoj želji, osobno u čokoladu dodam i malo nekog alkoholnog pića)
U smjesu s jajima dodajte pire od bundeve, a zatim i otopljenu čokoladu.
Dodajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, mljevene bademe i kokosov orah.
Izlijte u kalup za kolače i pecite u pećnici na 180˚ C, 25 minuta.
Ostavite da se hladi tijekom dvije ili tri kartice.

Photo by Željka Somun
Great sharing. This piece humorously describes the life of a translator, highlighting the stress and reliance on chocolate for comfort. It then provides a recipe for a butter-free chocolate cake made with pumpkin, ground almonds, and coconut, offering a healthier, gluten-free alternative. The cake is easy to make and bake at 180˚C for 25 minutes. At Myassignmenthelp.com, we offer top-notch essay help to students seeking expert guidance. Our team of experienced writers ensures high-quality, plagiarism-free essays that are delivered on time. Whether you're struggling with research, structuring your essay, or need assistance in editing, we've got you covered. We understand the challenges students face and aim to provide affordable and reliable essay help that meets your academic needs. With our…