top of page
  • Writer's picturerezidencija

Otvorena DHKP-ova rezidencija za prevodioce i pisce

Updated: Sep 15, 2022


Svečanost otvaranja rezidencije i ureda DHKP-a, 6. lipnja 2022.

Photo by DHKP


DHKP-ova rezidencija rezultat je višegodišnjeg nastojanja da u Zagrebu stvorimo prostor u koji će jednako rado dolaziti i prevodioci i pisci: prevodioci, koji glas hrvatskih autora pronose diljem svijeta i pisci, čija se djela već prevode ili tek traže svoje prevodioce na hrvatski. Za vrijeme svog boravka u DHKP-ovoj rezidenciji, smještenoj na zagrebačkom Svačićevom trgu, naši se gosti povezuju s kolegama prevoditeljima, piscima, izdavačima i hrvatskim kulturno-književnim miljeom općenito, ali i uranjaju u zagrebačku svakodnevicu i lokalne tradicije. Dugoročno, ovaj će projekt generirati i niz novih kulturnih veza te ucrtati Zagreb na zemljovid europske mreže prevoditeljskih rezidencija.


DHKP-ova rezidencija potiče suradnju sa stranim institutima, jezičnim katedrama Filozofskog fakulteta, izdavačima, festivalima i međunarodnim mrežama za rezidencijalne razmjene. Dio boravka naših rezidenata posvećen je radu na djelu radi kojeg su došli u Zagreb, a dio sudjelovanju u aktivnostima kao što su javne tribine s prevoditeljima i piscima, radionice i masterclassovi na jezičnim katedrama Filozofskog fakulteta, rad u tandemima s kolegama iz struke i gostovanja na književnim festivalima.


U 2022. godini u DHKP-ovoj rezidenciji boravit će deset prevoditelja i pisaca: Anita Vuco (Italija), Alida Bremer (Njemačka), Sara Latorre (Italija), Heidi Saevareid (Norveška), Miłosz Waligórski (Poljska), George Mario Angel Quintero (SAD, Kolumbija), Olivier Lannuzel (Francuska), Joël Vernet (Francuska), Rusanka Liapova (Bugarska) i Olja Alvir (Austrija).




Alida Bremer, Ita Kovač i Anita Vuco, 6. lipnja 2022., svečanost otvaranja

Photo by DHKP




Realizaciju projekta DHKP-ove rezidencije omogućilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.


Partneri:

Istituto Italiano di Cultura

Institut Français de Zagreb

Goethe Institut Kroatien

Hrvatski P.E.N. Centar

Norveško veleposlanstvo u Hrvatskoj

Knjižnice grada Zagreba



68 views0 comments
bottom of page