top of page
  • Writer's picturerezidencija

Federica Marzi - prva gošća u 2024. godini

Updated: Jan 11Prva ovogodišnja gošća DHKP-ove rezidencije je talijanska spisateljica, esejistica i prevoditeljica Federica Marzi (Trst, 1974.). Federica je odrasla u tipičnoj pograničnoj obitelji: majka joj je Talijanka iz Izole (Slovenija); otac joj je bio Slovenac iz Trsta.


Federica Marzi diplomirala je i magistrirala njemački i engleski jezik s književnošću, na Sveučilištu u Trstu. Doktorirala je na Odjelu za talijanske studije i komparativnu književnost Sveučilišta u Düsseldorfu. Piše eseje o suvremenoj talijanskoj i njemačkoj književnosti, književnosti migracija te o interkulturnim identitetima i manjinama talijanskog i njemačkog govornog područja. Prevodi s njemačkog jezika.


Nakon završenog studija Marzi je položila stručni ispit za rad u nastavi i od tada radi kao nastavnica u srednjoj školi. Iz tog vremena datiraju i njezine prve kratke priče, često nadahnute ispreplitanjem kultura u rodnom joj Trstu. Njezine priče govore o teškim susretima s Drugim, o izgubljenim i stečenim zemljama i državama, o ljubavi.

Svoj prvi roman, La mia casa altrove, Federica je objavila 2021. godine u izdanju izdavačke kuće Bottega Errante. Hrvatski prijevod ovog romana, pod nazivom Moj dom negdje drugdje, potpisuje Lorena Monica Kmet (Sandorf, kolovoz 2023.).


Uz već spomenute kratke priče i roman, objavila je i cijeli niz akademskih članaka te knjige In terra straniera. Rappresentazioni e scritture dell’altro nell’emigrazione italiana in Germania (Pasian di Prato: Campanotto, 2014) i 60 Jahre und weiter? Beiträge interkultureller Literatur anlässlich des 60. Jahrestages des Anwerbeabkommens zwischen Italien und Deutschland.


Za vrijeme svog boravka u Zagrebu Federica će završavati svoj novi roman koji je svojevrsni nastavak romana Moj dom negdje drugdje.


Federica Marzi susrest će se sa zagrebačkom publikom 18. siječnja u 18 sati, u Booksi.U nastavku pročitajte nekoliko Federicinih kratkih priča u prijevodu Lorene Monice Kmet

 

“Mamin jezik” http://strane.ba/federica marzi-mamin-jezik/112 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page