Alida Bremer
Sastojci
4 dimljene suhe kobasice (Westfalci uzmu Mettendchen, ali i neke naše domaće će biti dobre)
300 grama dimljenog špeka, kožicu na kojoj je špek sačuvati za kuhanje
pola žličice sode bikarbone
300 grama sušenog graška, potopljenog preko noći u vodi
4 srednje velika krompira
1 vezica zeleni za juhu (celer, mrkva, poriluk, peršin)
500 ml mesnog temeljca
500 ml povrtnog temeljca
3 grančice mažurana
svježe mljeveni papar
sol
Grašak skupa s vodom u kojom se otapao i kojoj se doda pola žličice sode bikarbone kuhati oko pola sata na laganoj vatri
Na kockice izrezati krompir, vezicu zeleni za juhu i špek, a suhe kobasice na ploške; mažuran počupati s grančice
Poslije pola sata kuhanja dodati u grašak kožicu na kojoj je bio špek, krompir, povrće, peršin i mesni temeljac, pa sve lagano kuhati još 15 minuta
U međuvremenu na tavi bez masnoće propržiti kockice špeka i ploške kobasice, pa ih, kad su dobro sa svih strana propržene, politi povrtnim temeljcem i sve dodati u varivo.
Začiniti po želji i posuti mažuranom
Comments