top of page
  • Writer's picturerezidencija

Todora Radeva, nova gošća na Svački

Updated: Feb 7


Todora Radeva s Olgom Tokarczuk na Sofijskom književnom festivalu

Todora Radeva s Olgom Tokarczuk na književnim susretima u Sofiji



Todora Radeva je spisateljica i kulturna menadžerica s više od dvadeset godina iskustva. Završila je kulturologiju na Sofijskom sveučilištu Sv, Kliment Ohridski.


Autorica je zbirke priča „Седем начина да увиеш сари около тялото“ (Sedam načina da oviješ sari oko tijela) koji je osvojio nacionalnu nagradu za debitante „Южна пролет“ (Južno proljeće) 2005. godine. Zbirka je predstavljena na različitim filmskim festivalima u Sozopolu, Beču, Kikindi, Beogradu, Leipzigu, Frankfurtu, Heidelbergu i objavljena na njemačkom jeziku (Todora Radeva, „Sieben Arten den Sari zu binden“, Größenwahn Verlag, 2015., prijevod: Elvira Bormann-Nassonowa).

Njezina druga knjiga „Едно възможно начало“ (Jedan mogući početak, 2023.), naišla je na veliki čitateljski interes i odjek u medijima te je, u listopadu 2023. godine, osvojila i Nacionalnu nagradu Jordan Radičkov za najbolju zbirku priča.


Todora Radeva bila je programska direktorica Sofijskog međunarodnog književnog festivala u razdoblju od 2013. do 2020. godine, tijekom kojeg je taj festival prerastao u najveći i najprestižniji književni događaj u Sofiji.


Projekt "Književni susreti"


Osnivačica je fondacije „Прочети София“ (Pročitaj Sofiju), koja povezuje književnost i druge umjetnosti i poziva na ponovno otkrivanje gradskih prostora kroz kulturu. Glavni projekti fondacije su „Skrivena slova“, „Književne rute“ i „Književni susreti“.


Projekt "Skrivena slova"


O projektima


„Skrivena slova“/„Bugarska slova“ (2018. – 2023.)

Ovaj projekt spaja tipografiju i književnost u urbanoj sredini, iscrtava nove kulturne putanje i stvara prilike za nove susrete sa suvremenom bugarskom poezijom i nova, drugačija iskustva stanovnika grada i njegovih posjetitelja. U okviru projekta izrađene su originalne klupe u obliku jedinstvenih ćiriličnih slova. Svako od njih bilo je povezano s određenom pjesmom suvremenog bugarskog pjesnika. Tijekom 2021. stvoren je i novi vizualni identitet projekta i ostvaren fascinantan 3d mapping na pročelju Nacionalne knjižnice. Od 2019. godine projekt putuje inozemstvom i do sada je gostovao u Parizu, Berlinu, Rabatu, Budimpešti, Edinburgu, Brusselu, Munsteru, Gentu i Seulu.


Projekt "Skrivena slova"


"Književni susreti Sofija" (2022.-2023.)

Prvo izdanje Književnih susreta Sofija 2022. godine započelo je gostovanjem dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Olge Tokarczuk. Dvorana nije mogla primiti sve koji su željeli prisustvovati tom događaju. U sklopu projekta izvedena je kazališna predstava kojom su predstavljeni tekstovi ove autorice, a sedmosatni književni maraton, koji je spojio sve umjetnosti i znanosti, ostao je zapamćen kao jedan od najupečatljivijih događaja godine. U 2023. godini Književni susreti održani su u tri izdanja (proljetno, ljetno i jesensko), svako s različitim naglaskom - izbori, rat i mi te rođenje Itala Calvina.


„Književne rute“ (2018.-2023.)

„Književne rute“ gradske su šetnje koje su posebno osmislili književnici i pjesnici, teoretičari i povjesničari književnosti, a koje otkrivaju zanimljive i malo poznate činjenice iz povijesti bugarske književnosti. Do sada je provedeno više od 50 ruta s različitim voditeljima. Tu su i posebno kreirane šetnje za djecu, kao i na engleskom jeziku za goste grada.





"Sljedeća stanica - kino Odeon", (2015. - 2016.)

Riječ je o cjelovečernjem dokumentarnom filmu o slavnome kinu Sofija, redateljice Ekaterine Minkove. Film je premijerno prikazan u kinu Odeon, uz potporu programa "Kultura" Grada Sofije u 2015. godini. Ovaj dokumentarni film dobio je Posebnu diplomu festivala "Zlatni riton" '2017.) jer je znao prenijeti "duh vremena, prenesen kroz povijest svjetske i bugarske kinematografije", a odabran je i za sudjelovanje na So Independent Film Festivalu 2017., kao i u natjecateljskom programu festivala u Rio de Janeiru (2017.) - Arquivo em Cartaz 2017. - International Archive Film Festival. Ušao je i u program Festivala dokumentarnog filma COURAGE-PAREVO s projekcijama u Budimpešti, Varšavi, Pragu, Zagrebu, Greifswaldu, Bratislavi, Bukureštu, kao i na IX Filmskom festivalu Zlatno oko.


„Od kuće lutaka do žutih kocki” (2020.) – cjelovečernji je dokumentarni film o jednom od prvih muzeja u Sofiji i na Balkanu - Nacionalnom etnografskom muzeju i o promjenama u stavovima javnosti prema tradicionalnom i modernom od oslobođenja do danas; redateljica - Ekaterina Minkova.




152 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page